VisHack voor een afvalvrije visserij

In februari dit jaar kwam op Urk een divers gezelschap van oa vissers, techneuten, afvalexperts, designers en gedragsdeskundigen bijeen, om praktische en creatieve oplossingen te bedenken voor een afvalvrije visserij. Dat was de tweede VisHack georganiseerd door Stichting De Noordzee.

Tijdens een 33 uurs zogenoemde hackathon werkten meer dan 30 deelnemers in vier multidisciplinaire teams aan vier verschillende uitdagingen. Op de tweede dag presenteerden de teams hun resultaten aan een jury.

Winnende ideeën
Het beste idee kwam van Team DataQuest en kreeg de hoofdprijs van €2.000 om hun idee voor afvalregistratie door te ontwikkelen. Met QR-codes op afvalzakken kan precies gemeten worden wat voor afval welke boot aan wal brengt. De sector kan zo laten zien hoe ze zich inzetten voor een schone zee. Op dit moment zijn de cijfers over de hoeveelheid bedrijfsafval alleen bekend bij de afvalverwerkers.

De tweede prijs van €500 ging naar Team Schoon Schip. Dit team bedacht een ‘inflikkerbak’. Deze bak sluit aan op de sorteerband op het verwerkingsdek, zodat vissers terwijl ze vis sorteren opgevist afval (groot en klein) in één beweging weg kunnen gooien. Dit plan voldeed volgens de jury volledig aan de vereisten: makkelijk, goedkoop en vandaag nog toepasbaar.

Alleen maar winnaars
De jury bestond uit Geert Post (wethouder van Gemeente Urk) Juriean Brands (secretaris van Bestuurlijk Platform Visserij) en Barbara Holierhoek (bestuurslid Hulp in Nood en Ons Belang). De keuze viel de jury zwaar. Ze loofden de twee geldprijzen uit, maar vonden ook de andere ideeën de moeite waard om door te ontwikkelen. Team Happy Nets wil klimrekken van omgesmolten visnetten plaatsen in visserijgemeenten, om kinderen te leren dat netmateriaal geen afval maar een grondstof is. Bij Team Lossen en Crossen stond het gemak van de visser centraal: het team bedacht een simpele, stapelbare afvalbak voor alle type afvalstromen. De VisHack eindigde met veel positieve energie: de aanwezigen uit de visserijsector willen aan de slag gaan met de resultaten van de hackathon.

Lees meer via op www.noordzee.nl en www.visserijnieuws.nl en bekijk de foto’s hier

BACK