Op 15 maart was het Centraal Overleg van de Green Deal Visserij voor een Schone Zee op Urk, die werd geopend door wethouder Post. Hier waren ca. 30 partners van deze Green Deal aanwezig en het was daarmee een goed bezochte bijeenkomst. Als nieuwe partner trad Zeehondencentrum Pieterburen toe. Na hun presentatie gaven alle organisaties uitleg van de door hen uitgevoerde activiteiten. Omdat zij dit vanaf een stapel viskisten mochten doen kreeg het overleg een ongedwongen sfeer wat het overleg zeer ten goede kwam. Het bleek maar weer dat de organisaties hard werken aan het verduurzamen van de visserijsector.
Acties en ambities
Sinds de ondertekening van de Green Deal in 2014 is het aantal deelnemende vissers en de hoeveelheid aangeland zwerfafval uitgebreid. Zo zijn bijvoorbeeld in 2017 de Redersvereniging voor de Zeevisserij en Zeehondencentrum Pieterburen toegetreden. Alle ongeveer 20 leden van de green deal zetten zich met concrete acties in tegen nieuw zwerfvuil in zee. Hieronder staat een overzicht van een deel van de acties die worden uitgevoerd:
- Verbetering van afvalvoorziening aan boord van vissersschepen;
- Verbetering afvalvoorzieningen in havens: in 2017 konden vissers in 6 Nederlandse visserijhavens alle afvalstromen gescheiden aanleveren. In deze havens waren er voorzieningen voor huishoudelijk afval, operationeel afval, Fishing for Litter afval, netten en pluis;
- Meer bewustwording onder vissers, o.a. door een flyer over de voorzieningen in de havens;
- Meer recycling van operationeel afval zoals visnetten: De organisatie Healthy Seas verzamelde in 2017 in 3 Nederlandse visserijhavens netten om hier nieuwe producten van te maken. In 2018 komt er minimaal nog een haven bij. In 2017 is er een recordaantal netten verzameld: 143 ton. Hiervan kunnen 500.000 sokken of andere kleding gemaakt worden lees meer;
- Fishing for litter: 113 Nederlandse vissersschepen doen mee aan het programma Fishing for Litter- ze nemen opgevist afval mee terug naar de haven en dragen zo hun steentje bij aan een schonere zee. In 2017 is ca. 300 ton Fishing for Litter-afval opgehaald;
- De Green Deal zoekt naar mogelijkheden voor de vermindering van pluis in zee door gebruik alternatieve materialen en door bewustwording.
Met al deze acties werken we geleidelijk toe naar onze ambitie: in 2020 willen we geen nieuw afval vanuit de Nederlandse visserij op stranden aantreffen.
Plastic probleem groter dan gedacht, maar niet in de Noordzee
Verschillende media berichtten de afgelopen weken over de resultaten van onderzoek van The Ocean Cleanup waarvoor zij data verzamelden in 2015 en 2016. Er is veel meer plastic afval op zee, de zogenaamde “plastic soep” dan gedacht. Aan de hand van nieuwe metingen berekenden de wetenschappers dat er in de Stille Oceaan in de “Great Pacific Garbage Patch” zeker 80.000 ton plastic in zee drijft, schrijven ze in Nature Scientific Reports. De partners van de Green Deal Visserij werken hard om dit aan te pakken.