Uniek in Nederland: Seabins slurpen vissershaven schoon

Als eerste vissershaven in Nederland heeft Vlissingen een drijvende prullenbak, die plastic afval opzuigt. De gemeente Vlissingen wil bijdragen aan een verbetering van het oppervlaktewater en heeft daarom besloten om samen met Amels en Oceanwide Expeditions drie Seabins aan te schaffen. De Seabins voorkomen dat touwtjes, handschoenen en blikjes uiteindelijk in de zee terecht komen.

Vrachtwagenladingen vol afval uit zee

De Vlissingse Binnenhaven en de kades zijn al een stuk schoner dan vroeger maar alle betrokken partijen vinden het belangrijk om hieraan te blijven werken. Sinds de herstart van het door KIMO gecoördineerde project Fishing for Litter verzamelden de vissers in de periode april t/m september ruim 30.000 kg afval van de bodem van de Noordzee. Momenteel doen 20 kotters mee aan het project. Speciaal voor de eurokotters worden nu ook kleinere big-bags ontwikkeld waarmee de betrokken partijen verwachten dat de vloot snel verder uitbreidt.

Seabins verbeteren veiligheid en kwaliteit oppervlaktewater in de haven

Behalve op de bodem van de Noordzee is ook in de haven winst te behalen. Touwtjes, pluis, handschoenen, blik en ander materiaal komt nog regelmatig in het water terecht. Naast de schade voor het milieu veroorzaakt dit afval ook vastgelopen schroeven. Seabins in de 1e binnenhaven, 2e binnenhaven en nabij Amels zullen het water een stuk schoner maken. Een Seabin is een drijvende prullenbak met een zuigende werking. Na een succesvolle pilot van Amels hebben nu ook gemeente Vlissingen en Oceanwide Expeditions Seabins aangeschaft. Deze zijn geplaatst in de hoeken van de haven waar het afval zich door de wind en stroming op een natuurlijke wijze al verzameld.

Hoe werkt het?

Seabin maakt het verwijderen van afval uit het water een stuk gemakkelijker dan met een bootje en een schepnet, zoals havens dat nu soms doen. Alles wat drijft, zuigt de Seabin naar binnen. Dat gaat door middel van een geïntegreerde pomp. Deze zorgt dat er water over de rand van de drijvende zak naar binnen wordt gezogen. Als de zak vol is, moet je hem handmatig wisselen voor een lege zak en het afval op de juiste manier verwerken. De Seabin heeft naast stroom ook onderhoud nodig. Het onderhoud en leegmaken komt voor de rekening van de gemeente m.u.v. de Seabin die geplaatst is bij Amels.

de opbrengst 390x900

De opbrengst van een paar dagen plastic slurpen.

BACK