Uitreiking certificaten Fishing for Litter

De afgelopen weken hebben deelnemers van Fishing for Litter in de havens IJmuiden, Den Helder, Harlingen, Stellendam en Vlissingen certificaten uitgereikt gekregen door de plaatselijke wethouders. Ook de komende weken vinden uitreikingen plaats. De vissers krijgen het certificaat uit blijk van waardering voor een enorme maatschappelijke dienst: afval vissen uit zee.

Recordhoeveelheden opgevist afval
Bodem- en garnalenvissers worden door KIMO Nederland en België ondersteund om opgevist afval mee te nemen naar land. Hiermee wordt voorkomen dat het zwerfvuil uit zee aanspoelt op de stranden en wordt de Noordzeebodem schoner. In de afgelopen 10 jaar is landelijk gemiddeld ongeveer 300 ton afval per jaar opgehaald. In 2019 was dit ruim 558 ton en ook voor 2020 wordt een hoeveelheid boven de 500 ton verwacht. Dit komt onder andere door een toename van het aantal deelnemers: van 83 in 2017 naar 137 in 2020. De toename van afval komt daarnaast ook door de gevolgen van de containerramp met MSC Zoë, waarvan een geschatte 800.000 kg nog steeds niet is opgeruimd. Tot slot zorgt de gedwongen omschakeling van pulsvisserij naar de ouderwetse boomkorvisserij dat er meer zwerfafval van de bodem wordt opgevist.

Welkom nieuwe sponsors
Door alle media aandacht voor de uitreiking van de certificaten en de oproep daarin voor sponsors, heeft North Sea Food zich aangemeld als sponsor voor Fishing for Litter. Ook DOW Benelux BV en North Sea Port als mede ondertekenaars van het samenwerkingsconvenant Schone Schelde en de gemeente Het Hogeland (dat ontstond na een fusie van gemeente Bedum, Eemsmond, De Marne en Winsum) werden sponsor van Fishing for Litter.

Dowload hier het jaarverslag Fishing for Litter 2019

Bekijk hier welke schepen meedoen

6 North Sea Port 1507 DOW 150

10 Gemeente Het Hogeland 150

12 Northseafood 150

 

 

 

KIMO_Sebastian GO26390x900IJmuiden
In de haven van IJmuiden, op 28 augustus reikte Sebastian Dinjens, wethouder van Velsen en voorzitter van KIMO Nederland en België, het eerste certificaat uit aan schipper Gert Lokker van GO26.
Lees meer in de Jutter/Hofgeest

KIMO_Kees Den Helder390x900Den Helder en Texel
Wethouder van Den Helder en vicevoorzitter van KIMO Nederland en België Kees Visser, prees op 4 september de vissers uit Den Helder en Texel, die al sinds 2001 opgeviste rommel meenemen.

Lees, luister en kijk meer via het Reformatorisch Dagblad, Regio Noordkop, Noord-Hollands Dagblad, NH-Nieuws

KIMO_Harry Harlingen390x900Harlingen
Op 5 september reikte wethouder van Harlingen en algemeen bestuurslid van KIMO Nederland en België Harry Boon het certificaat uit aan de bemanning van de UK205. In 2019 hebben de vissers die varen vanuit Harlingen een recordhoeveelheid van 176.600 kilo zwerfafval ingezameld. Dit is ruim vier keer zoveel als het jaarlijkse gemiddelde in Harlingen.

Lees, luister en kijk meer via de Leeuwarder Courant, Omroep Fryslân, NOS

KIMO_Tea Stellendam390x900Stellendam
In de vroege ochtend van 11 september reikte Tea Both, wethouder van Goeree Overflakkee en vicevoorzitter van KIMO Nederland en België het certificaat uit aan de bemanning van de GO37. Ook alle andere Fishing for Litter deelnemers van Stellendam kregen het certificaat deze ochtend persoonlijk overhandigd.

Lees meer via Flakkee Nieuws en Eilanden Nieuws

KIMO_vlissingenFvL2Foto: Conny den Heijer

Vlissingen
Op 1 oktober reikte wethouder van Vlissingen, Els Verhage het Fishing for Litter deelnamecertificaat uit aan schipper Henry Caljouw van de ARM 46. De vissers van Arnemuiden en Vlissingen hebben in 2018 een herstart gemaakt met het Fishing for Litter project en verzamelen jaarlijks ongeveer 80.000 kg zwerfafval.

Lees meer via Gemeente Vlissingen, Omroep Zeeland, PZC

Lau 900x390

Lauwersoog
Op 16 oktober reikte KIMO het Fishing for Litter deelnamecertificaat uit aan schipper Sander Meijer van de NG-21. De vissers van Lauwersoog hadden 2019 een bijzonder jaar met extreem veel afval met een totaal van bijna 40.000 kg. Ze deden ook mee aan actief afval vissen direct na de ramp met de MSC Zoë. Dit is niet bij het geheel opgeteld. Dus, het totaal ligt feitelijk nog veel hoger. Bij de uitreiking was ook directeur van de visafslag Harm Post aanwezig die vertelde over een mini-fabriek die in 2021 plastic straatstenen gaat fabriceren van afval uit de haven.

Lees meer via VisserijnieuwsEemskrantRTV Noord,

Nog enkele andere vermeldingen in de media:
Omroep Fryslan
Visserijnieuws
Vismagazine

BACK