Sint en Piet zijn weer in het land en de discussies over zwarte, witte, roetveeg en kleurenpieten vliegen om de oren. Maar nog veel belangrijker is de vraag: “Een ouderwetse stoomboot kan dat nog wel?” In deze tijden van verduurzaming zal immers ook de scheepvaart zijn steentje moeten bijdragen.
Veel grote schepen varen op stookolie, het gebruik van deze goedkope brandstof wordt echter steeds meer aan banden gelegd. Zo is het gebruik van stookolie in de Noordzee, het Kanaal en de Oostzee al verboden en zal een verbod in andere Europese wateren volgen. Ondanks het verbod voer in 2015 nog 12.5% van de gecontroleerde schepen in de Noordzee op stookolie.
Het meest gangbare alternatief voor stookolie is conventionele diesel, dit is duurder dan stookolie, maar heeft minder giftige uitstootgassen. Bij stookolie komt er bijvoorbeeld 4,5% zwavel vrij, terwijl in de Noordzee een norm van maximaal 0,1% geldt (bij benzineauto’s is dit 0,01%). Opvallend is dat de CO2 uitstoot tussen stookolie en Diesel niet heel veel verschillen.
Een ander alternatief dat in opkomst is, is LNG. LNG is een vloeibaar aardgas met een veel lagere CO2 uitstoot als diesel of benzine. Nederland heeft bij het gebruik van LNG een sterke voortrekkersrol. Zo is het voor schepen mogelijk om in een aantal van onze havens, o.a. Rotterdam en Groningen, LNG te tanken. Daarnaast werd in 2015 het eerste zeeschip op LNG te water gelaten in de Eemshaven.
Misschien nog wel belangrijker als de brandstofkeuze is de vermindering van het brandstofgebruik. Opvallend is dat brandstofvermindering of besparing op het verbruik in de scheepvaart nog nauwelijks een rol blijkt te spelen. Het Nederlandse bureau We4Sea heeft hiervoor een Massive Data Analyse Systeem ontwikkeld. Door het verbruik te monitoren kijken zij waar een schip kan besparen of hoe de motor beter kan worden afgesteld. Dit levert al gauw een besparing op van tussen de 10 en 20%. Bij de grootste Megacontainerschepen komt dit overeen met 12.000 tot 25.000 auto’s minder op de weg.
Een andere besparing valt te halen door de verplichting tot walstroom. Door in de haven verplicht over te schakelen op walstroom zijn de schepen voor hun energievoorziening niet meer afhankelijk van hun motoren. Dit zorgt niet alleen voor een lagere uitstoot, maar ook voor een gezonder leefklimaat in havens en havensteden. En de Sint? Die is al volop in gesprek met We4Sea, dus dat komt vast wel goed.
Bronnen:
We4Sea
NRC Handelsblad
Trouw
Duurzaam Bedrijfsleven.nl