In 2019 is van start gegaan met het pilotproject “Strategic Doing”. Vier vissershavens (IJmuiden, Den Helder, Lauwersoog en Harlingen) hebben via deze “Voeten in de klei-methode” in kleine overzichtelijke stappen het afvalprobleem in hun haven aangepakt. Vorig jaar schreven we hier al over in deze nieuwsbrief.
Wat is het ook alweer?
Voeten in de klei-aanpak is een inmiddels beproefde methode om samenwerkingen op basis van vrijwilligheid, zonder hiërarchische aansturing, sneller tot tastbare/concrete resultaten te laten leiden. Doel van de methode is om innovatie in netwerken te stimuleren en te concretiseren. Elke deelnemer wordt aangesproken op dat waar hij of zij goed in is, of direct toegang toe heeft. Hierdoor worden projecten haalbaar en realistisch en ontstaan succeservaringen. Dat zet weer aan tot het durven nemen van vervolgstappen.
Wat is er gebeurd?
Inmiddels zijn er in vier havens Strategic Doing-trajecten gehouden, in de havens van Harlingen, IJmuiden, Den Helder en Lauwersoog. Het interessante van de aanpak is dat in elke haven andere oplossingen ontstaan. Dat heeft te maken met enerzijds de verschillende problematiek in de havens zelf, maar zeker ook met de dynamiek die ontstaat in de groep en de mate waarin de omgeving in beweging is. In Harlingen lijkt het hele project zelfs te ontaarden in een veel groter initiatief, met een enorme ambitie. Maar daarover later meer! De resultaten zijn in elke haven anders, maar overal bemoedigend te noemen. Een paar voorbeelden:
Den Helder
In Den Helder gaat al veel goed. Toch ontstonden er tegen de dijk af en toe afval-opslagplekken. Dat begon dan met een afgedankt net dat werd neergelegd. Vervolgens legden anderen daar afval bij. Het was dan niet duidelijk wie verantwoordelijk was voor het afval, maar voor alle partijen was in ieder geval duidelijk dat zij niet zelf verantwoordelijk waren. En zo bleef het afval dan liggen. Nu zijn nieuwe afspraken gemaakt waarin een gezamenlijke verantwoordelijkheid is afgesproken. Met de concrete actie dat de eerste medewerker die langsrijdt op een heftruck meteen afval dat ergens niet hoort oppakt en naar de daartoe bestemde bak rijdt. Ook als dit niet de bak is die daar door het eigen bedrijf is neergezet. Simpel, en vooralsnog bijzonder doeltreffend.
IJmuiden
In IJmuiden is de afvalinzameling complex. Veel vissers met IJmuiden als thuishaven zijn niet afkomstig van IJmuiden. Schepen komen voornamelijk uit Stellendam, Katwijk en Urk. Er is ook een probleem met sluikstort door inwoners wanneer je open containers plaatst. Door met alle partijen bij elkaar te gaan zitten is een oplossing gevonden in het plaatsen van duidelijk herkenbare containers die overal beschikbaar zijn en waarbij afvalscheiding gemakkelijker wordt.