Promotieonderzoek naar Fishing for Litter

Emma de Boer, Linh Nguyen en Hanna Dijkstra van de Vrije Universiteit Amsterdam gaan de komende jaren onderzoeken hoe verschillende oplossingen invloed hebben op het voorkomen van plasticvervuiling op zee. Fishing for Litter is één van de initiatieven die ze gaan bekijken. De onderzoekers zijn benieuwd hoe de visser aankijkt tegen zwerfvuil in zee en hoe dit hun visactiviteiten beïnvloedt en wat ze vinden van Fishing for Litter in het algemeen.

Vanaf 1 mei zullen de onderzoekers een aantal Nederlandse vissers benaderen om deel te nemen aan online enquêtes en interviews. Zowel deelnemer als niet-deelnemer aan Fishing-for-Litter-zijn welkom. De enquête kan online ingevuld worden in ongeveer 20 minuten en is gemakkelijk toegankelijk op mobiele apparaten. Er zijn daarnaast al interviews geweest of gepland met vissers, VisNed, Nederlandse Vissersbond en KIMO.

Met de resultaten van het onderzoek kunnen de studenten onderzoeken wat vissers motiveert om mee te doen aan FFL en onder welke factoren vissers bereidt zijn om meer inspanning te leveren in vissen op zwerfvuil (zoals het sorteren van het vuil, alles wat opgevist ook echt mee te nemen, en het vrijmaken van ruimte voor de big bags). De resultaten zullen besluitvormers helpen om een efficiënt programma voor vissers die zwerfafval verzamelen te ontwerpen.

Wilt u ook deelnemen aan het onderzoek of heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met: Emma de Boer  of Linh Nguyen (Engels).

BACK