Plastics2Fuel: Texelse vloot vaart op Noordzee-zwerfplastic

Het Australische Integrated Green Energy Solutions (IGES), brandstofdistributeur FinCo en vissersorganisatie CIV Texel werken samen in het pilotproject Plastics2Fuel om niet-recyclebaar plastic afval uit de Noordzee te verzamelen en te verwerken tot dieselbrandstof voor de Texelse vissersvloot.

Circulaire economie

IGES, FinCo Fuel Nederland en de Texelse visserscoöperatie CIV Texel zijn het samenwerkingsverband overeengekomen dat een showcase zal vormen voor de circulaire economie. De deelnemende vissers verzamelen al het niet-recyclebare plastic afval dat in hun netten komt en leveren dat aan IGES die het verwerkt tot dieselbrandstof. FinCo levert de brandstof vervolgens terug aan de vissers als schone diesel voor hun boten.

Hoe dan?

Er lopen gesprekken naar de praktische uitvoerbaarheid van het project. Mogelijk dat de Texelse vloot een aparte big bag aan boord krijgt om plastic afval te scheiden. Ook plastic Fishing for Litter afval zou in deze big bag gestopt kunnen worden. Bij aankomst in de haven wordt het dan verzameld in een afzonderlijke container. Een ander mogelijkheid is na-scheiding bij de afvalverwerker. Op die manier heeft de visser geen extra werk. Wellicht dat het bedrijf ook interesse heeft in oud netwerk, dat is immers gemaakt van plastic.

Omdat het om een pilot gaat, is er nog veel onbekend, zoals bijvoorbeeld over de soorten plastic die gebruikt kunnen worden. Wat zeker is, is dat de installatie voor het verwerken van het plastic momenteel wordt geïnstalleerd. Door zuurstof te onttrekken van het materiaal en dit te verhitten zijn klaarblijkelijk verschillende soorten olie of plastic te scheiden. De installatie moet eind 2019 gereed zijn. We zijn benieuwd naar het verloop en hopen dat de Texelse vloot in de toekomst kan varen op diesel gemaakt van bedrijfsafval en afval opgevist uit zee.

Plastics2Fuel

IGES en FinCo Fuel Nederland sloten half juli onder de naam Plastics2Fuel een afnameovereenkomst voor de duur van vijf jaar van nieuwe transportbrandstoffen die IGES vanaf deze zomer in een nieuwe installatie in Amsterdam gaat produceren uit niet-recyclebaar plastic. IGES heeft de installatie vanuit Australië aangevoerd om te monteren op de locatie in het Amsterdamse havengebied. FinCo zal de brandstoffen via zijn eigen distributienetwerk op de markt brengen. De voornaamste afnemers zijn de marine, vissers en de transportsector.

BACK