Paraffine

Begin mei spoelde er op het strand van Noordwijk ongeveer 5000 liter paraffine aan. Hoewel het strand in een redelijk korte termijn weer werd schoon gemaakt staan incidenten als deze niet op zichzelf. Alle kustplaatsen krijgen er wel eens mee te maken, maar hoe zit het nou met wetgeving rondom Paraffine en wat doet KIMO?

Wat is Paraffine

Paraffine is een bestanddeel van ruwe olie dat eenmaal gescheiden van de olie een wasachtige structuur heeft en in de 19de eeuw als brandstof werd gebruikt. Tegenwoordig wordt de substantie nog gebruikt als was, maar ook als schil voor kazen. Als grondstof wordt paraffine in grote hoeveelheden door tankers vervoerd. Om te voorkomen dat hierbij ongelukken gebeuren moeten deze schepen tegenwoordig dubbelwandig zijn.

Daarnaast kan paraffine neerslaan als residu in olietankers en bij boorplatformen. Bij het schoonmaken mag dit in beperkte mate gewoon over boord worden gezet. Dit komt echter niet in de buurt van de hoeveelheid die bij Noordwijk aanspoelde.

Hierdoor ontstaat dus de vreemde situatie waarbij paraffine dus als milieugevaarlijke stof is aangeduid door de Internationale Maritieme Organisatie (de zogenaamde Y-categorie uit het MARPOL-verdrag). Wat betekent dat het alleen in dubbelwandige tankers mag worden vervoerd, maar er geen algemeen lozingsverbod geldt (de X-categorie).

Impact op het Milieu

Voor zover bekend is paraffine niet schadelijk voor de gezondheid. Al moeten hondenbezitters zorgen dat hun hond het op strand niet opeet en worden mensen afgeraden het op te rapen. In zee heeft de stof echter verstrekkende gevolgen. Daar brengt het dezelfde schade als olie toe. Vooral vogels leiden hieronder. Hun veren gaan aan elkaar plakken en verliezen hun waterdichtheid. Hierdoor worden de vogels doorweekt en te zwaar om te vliegen en vaak ook om te drijven. De vogels sterven uiteindelijk door uitputting, honger of kou.

Wat doet KIMO

The International Board van KIMO, bestaande uit vertegenwoordigers van alle deelnemende landen heeft in 2015 een resolutie aangenomen om op Europees niveau deze kwestie op de kaart te zetten. KIMO International is hierbij de trekkende kracht ondersteund door de verschillende nationale takken. Het doel van onze lobby is om paraffine ook op de x categorie te krijgen en daarmee een algemeen lozingsverbod te bewerkstelligen.

BACK