paraffine 900x390

Paraffine speerpunt nieuwe president KIMO International

Regelmatig liggen de Nederlandse stranden vol stukjes paraffine. Lozing is in kleine hoeveelheden internationaal toegestaan. Robert te Beest vraagt verhoogde aandacht voor de gevolgen van het gebruik van het chemische middel.

Tijdens de jaarlijkse, internationale ledenvergadering is Robert te Beest, wethouder van gemeente Velsen, unaniem gekozen tot voorzitter van KIMO Internationaal, de internationale vereniging van NW-Europese kustgemeenten. Lees meer. In de twee jaar waarin hij deze titel draagt wil hij onder meer zoeken naar een alternatief voor paraffinelozing of actief inzetten op het verbieden van het gebruik van paraffine op zee.

Schepen vervoeren de wasachtige substantie in bulk. Na het lossen van paraffine in de haven blijft er vaak een residu achter in de scheepsruimen. Wanneer deze vervolgens op zee worden schoongemaakt komen restanten paraffine in zee terecht. Ondanks dat dit geen direct gevaar vormt voor het milieu, wordt het wel door dieren gegeten en eenmaal aangespoeld vermindert het de aantrekkelijkheid van het strand. Een verbod op lozing is geen eenvoudige opgave, daarom wordt vooral ook eerst ingezet op wat kustgemeenten zelf kunnen doen. Zij kunnen hun aandeel in het bevorderen en waarborgen van een schone zee bijvoorbeeld onderstrepen door het ontwerpen van een eigen plasticstrategie.

BACK