Op zaterdag 8 september is een enorme stap gezet in het schoner maken van de Noordzee. Op spectaculaire wijze is de nieuwe website visserijvooreenschonezee.nl gelanceerd door de net benoemde Burgemeester van Jouw Noordzee. De lancering vormt de eerste publieksactie van de burgemeester.
Afval uit de zee
Bodemvissers krijgen tijdens het vissen afval in hun netten. In het door KIMO gecoördineerde project ‘Fishing for Litter’ nemen de deelnemende vissers dit zwerfvuil mee naar land in speciaal daarvoor bedoelde big bags. Daarnaast worden er netten gerepareerd, motoren onderhouden en gekookt. Dit zorgt voor waardevolle afvalstromen. Om ervoor te zorgen dat elke visser weet waar hij in elke vissershaven het afval kan inleveren zijn afvalspoorboekjes ontwikkeld. Deze zijn nu gebundeld op één website die ervoor zorgt dat er nog minder afval vanuit de visserij in de Noordzee terecht komt.
Vissers slaan afval verantwoord op
Voor de website werken alle twaalf Nederlandse vissershavens gezamenlijk met de partners van de Green Deal Visserij voor een Schone Zee. In deze Green Deal is overeengekomen dat de maritieme afvalkringloop gesloten moet worden. De bemanning van vissersschepen houden daarom al het afval apart. Op deze manier dragen vissers bij aan het mogelijk maken van recycling en optimale verwerking van afvalstoffen. In de afvalspoorboekjes wordt onderscheid gemaakt tussen zes afvalstromen: Fishing For Litter-afval, kombuisafval, netafval, pluis, oliehoudend afval en Klein Gevaarlijk Afval (KGA).
Jouw Burgermeester van de Noorzee
De Burgemeester van Jouw Noordzee, Mariken Betsema, zal tijdens de Wereldhavendagen het startsein geven voor het gebruik van de website door een big bag met door de TX1 opgevist Fishing for Litter-afval van boord te takelen op de Rotterdamse kade. Begin dit jaar zijn SummerLabb en ECN part of TNO de campagne voor de Burgemeester van Jouw Noordzee gestart. Er vinden allerlei veranderingen plaats op de Noordzee, maar deze zijn niet altijd bekend. Met de Burgemeester van Jouw Noordzee willen SummerLabb en ECN part of TNO de Noordzee en alles wat daar gebeurt – van visserij tot het winnen van windenergie – naar het brede publiek brengen.
Ook benieuwd naar de afvalvoorzieningen in de Nederlandse havens? Bezoek de website!