Wie denkt er wel eens aan de oceaan wanneer hij zijn wasgoed in de wasmachine stopt? De meeste van ons waarschijnlijk zelden tot nooit. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat iedere keer wanneer wij onze synthetische kleding wassen meer dan 20 miljoen plastic microvezels in het afvalwater terecht komen.
Natuurlijk wordt afvalwater eerst behandeld voordat het in het milieu terecht komt. Hoewel bij deze behandeling de grootste gifstoffen en verontreinigingen uit het water worden gehaald zijn de microvezels te klein voor de filters. Hierdoor zorgt iedere wasbeurt dus voor een hele wolk aan plastic microvezels die uiteindelijk in de oceaan terecht komen.
Om de verontreiniging van onze oceanen door plastic microvezels uit kleding een halt toe te roepen is een veelzijdige gezamenlijke aanpak nodig. Bij deze aanpak is de betrokkenheid van overheden, wetenschappers, producenten en consumenten nodig. Om dit voor elkaar te krijgen is de Ocean Clean Wash campagne gestart. De campagne is bezig met fondsenwerving voor een wereldwijde innovatiewedstrijd. Het doel: een duurzame lange termijn oplossing om zeevervuiling door plastic microvezels uit kleding te stoppen.
Een aantal richtingen die voor de oplossing worden gegeven op de website van de Ocean Clean Wash Campagne:
- Een mechanisch filter in of aan de wasmachine die de microvezels filtert.
- Synthetische garen die geen microvezels loslaten tijdens een wasbeurt
- Ecologisch verantwoorde coatings die het vrijkomen van microvezels moeten voorkomen
- Ecologisch verantwoorde wasmiddelen die het vrijkomen van microvezels voorkomen
- Een totaal nieuwe invalshoek waar niemand nog aan gedacht heeft
Reikhalzend kijken wij uit naar de mooiste ideeën in categorie vijf. De beste ideeën maken kans op een miljoen euro in prijzengeld om het idee uit te werken en op de markt te brengen.