KIMO international – najaarsoverleggen

Bijschrift foto: AGM KIMO international in IJmuiden in 2019

Dit jaar waren KIMO’s internationale najaar-overleggen, net als zoveel andere overleggen, anders dan normaal. Geen bezoek aan een gemeente in 1 van de 8 lid-landen, maar een overleg via de PC via Zoom. Er waren 42 vertegenwoordigers van kustgemeenten uit: Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden (België en Litouwen ontbraken bij het overleg).  De overleggen (Het Internationale Dagelijks Bestuursoverleg en de Internationale Ledenraadsvergadering (AGM)) waren dit jaar gesplitst over 25 september en 2 oktober.

Naast de gebruikelijke punten zoals begroting en dergelijke waren belangrijke bespreekpunten de werkzaamheden in de diverse landen. Hieruit bleek dat de lid-gemeenten en de internationale koepelorganisatie veel activiteiten hadden ontplooid. Op internationaal niveau was er overleg gevoerd met OSPAR, HELCOM, organen van de Europese Commissie en gelobbyd richting de Internationale Maritieme Organisatie. Op nationaal niveau zijn gemeenten o.a. bezig geweest met het aanpakken van zee- en strandafval, netafval, slibdumpingen en ruimtelijke ordening op zee. Zweden, Denemarken en Nederland hadden gezamenlijk gewerkt aan een project over de aanpak van netafval. De rapportage daarover werd erg goed ontvangen door OSPAR.

Presentaties
Er werden twee resoluties voorgesteld en vastgesteld: de aanpak van afvalwater van scrubbers op zeeschepen en het gebruik van plastic confetti. Omdat er geen excursies konden werden gehouden waren er twee presentaties. De heer Erik Goksøyr, hoofd van het Marine Recycling Centre in Sotenäs, Zweden sprak over hun aanpak van zeeafval en met name de verwerking van oude visnetten in het gemeentelijke verwerkingscentrum, dat uniek is voor Zweden. Daarna sprak mw. Karen Sandrini, van de milieucommissie van de gemeente Esbjerg in Denemarken over de rol van de kustloterij. Hierbij kunnen mensen die afval op stranden verzamelen en inleveren een lot krijgen en meedoen met een loterij. Beide initiatieven waren verfrissend en goed om te zien hoe andere gemeenten in andere landen zich ook met onze thema’s bezighouden. Hieruit blijkt dat KIMO een unieke positie heeft ten aanzien van de andere overheden en ook internationaal meerwaarde heeft.

Lees hier een samenvatting van de ingekomen stukken van de AGM

 

BACK