Green Deal Schone Stranden 2015

De Green Deal partners (overheden, strandexploitanten, ngo’s, bedrijven en vrijwilligers) hebben in 2015 90% van de beloofde acties uitgevoerd. Deze wisselden van schoonmaakacties tot het plaatsen van afvalbakken, droppits, strandafvalzakjes, bewustwordingscampagnes en het aanbieden van jutmaterieel voor vrijwilligers. Al met al kunnen we stellen dat 2015 een prachtige start heeft opgeleverd. De taak ligt nu voor ons om door te pakken naar een schone Noordzeekust

vrijwilligersVrijwilligers ondersteunen

Net als in 2015 zetten we in 2016 sterk in op het ondersteunen van vrijwilligers. Door het beschikbaar stellen van materieel en te helpen goede acties verder te verspreiden. Zo zijn er in Katwijk en Ameland erg enthousiaste groepen die het strand schoon maken. En doen er ieder jaar meer mensen mee aan de Boskalis Beach Cleanup Tour. Weet u nog een goede actie laat het ons horen

Gedragsbeinvloeding 2Gedragsbeïnvloeding strandbezoeker

Een belangrijke stap naar een schoner strand is het (onbewust) stimuleren van schoon gedrag bij de strand bezoeker. Hierbij helpen borden die mensen erop attenderen. Strandpaviljoenhouders die mensen proactief benaderen en bijvoorbeeld voorzien van strandafvaltasjes wanneer zij een bedje of stoel huren zoals in Bloemendaal en Katwijk werkt natuurlijk ook uitstekend.

BarkaderaAanpak peuken

Overal sigarettenpeuken op het strand, daar zit niemand op te wachten. O.a. in de gemeente Den Helder is hier afgelopen jaar actief aan gewerkt. Vanuit de gemeente is campagne gevoerd tegen de sigarettenpeuken, terwijl de Stichting Strandexploitatie Noordkop peukenpalen plaatste bij de strandopgangen. Daarnaast werken veel paviljoenhouders mee door zakasbakjes aan te bieden. Het doel is om komend jaar het gebruik van zakasbakjes te stimuleren.

Green KeyGreen Key

Het afgelopen jaar hebben in Den Haag 4 nieuwe strandpaviljoens een Green Key gehaald. Door stimulering van de gemeente waren zij in staat deze in één jaar te behalen. Niet alleen is de Green Key een erkenning van een duurzame bedrijfsvoering, het is tevens door de consumentenbond uitgeroepen tot beste keurmerk. Steeds meer consumenten erkennen dit ook.

strandzakjeStrand afvalzakjes

Het afgelopen jaar is er in veel gemeenten gewerkt met het uitdelen van strandafvalzakjes. Onderzoek in de Gemeente Den Haag en Bloemendaal heeft ons geleerd dat deze aanpak zeer goed werk en de stranden er echt schoner door blijven. Daarom gaan we het gebruik van deze zakjes de komende jaren promoten.

 

Zwerfvuil onderzoekZwerfvuil uit Zee

In 2016 start Rijkswaterstaat met een onderzoek naar zwerfafval op het strand na een storm. Hierbij wordt er onderzocht hoeveel afval waar aanspoelt langs de Nederlandse Kust en wat de samenstelling is. Voor dit onderzoek zal er worden gekeken naar de stranden van Velsen en Beverwijk. Belangrijk voor het onderzoek is ook het onderscheid tussen vervuiling na Zuidwester of Noordwester stormen.

Nieuwe PartnersNieuwe Partners.

De Green Deal leeft, dat merken we aan de gestage aanwas van nieuwe partners. De laatste drie ondertekenaars: Gemeente Sluis, Wassenaar en Expeditie Juttersgeluk hebben allen hun waarde al laten blijken. De Green Deal ontleent zijn kracht ook door een goede samenwerking met alle betrokken partijen. Ook u kunt meedenken en ons ondersteunen.

 

stranddagen 2016Communicatie

We houden u voortdurend op de hoogte doormiddel van nieuwsbrieven, presentaties en artikelen in tijdschriften. We vertellen op evenementen welke ideeën goed werken en bevorderen kennisuitwisseling tussen green deal partners onderling. We zijn oa. te vinden op de beleids- en beheersdagen op 7 en 8 april in Kijkduin.

BACK