Het is niet de eerste keer dat er een kunstwerk is gemaakt van afval uit zee of om aandacht te vragen voor het plastic soep probleem. Maar dit project is toch wel erg bijzonder. De kustgemeenten Zandvoort, Velsen, Beverwijk en Heemskerk sloegen de handen ineen voor het Pollution Art Festival: 5 verschillende regionale kunstenaars maakten maar liefst 8 installaties. Een must see voor deze zomer.

Het Pollution Art Festival past naadloos binnen de doelstellingen van de Green Deal Schone stranden waar de vier gemeenten partner van zijn. Door met afval en rauwe producten kunst te maken en deze kunstwerken te plaatsen op en rond het strand, duinen en haven willen de gemeenten de bewustwording rond het afvalprobleem vergroten.
“Het is heel belangrijk dat we het milieu op verschillende manieren onder de aandacht brengen. Dat kun je natuurlijk doen met het wijzende vingertje, maar door de combinatie met kunst en bewustwording hebben we een veel mooiere manier gevonden.” Aad Schoorl, wethouder gemeente Heemskerk.

Kinderen bouwen mee
Natuur- en Milieueducatie Beverwijk/Heemskerk heeft ervoor gezorgd dat 40 schoolklassen mee konden bouwen aan verschillende kunstwerken van het festival. Ze volgden een lessenserie ‘Jutten en plastic soep’ waarin ze ook het strand bezochten om die plastic soep te verzamelen. Door de gevonden doppen in touwen en netten te vlechten, hebben de kinderen samen met kunstenares Francesca Heijnis het werk “Leo” vormgegeven.
Annelies Kwaak van Studio O heeft met de Montessorischool Beverwijk een kunstwerk van visnetten gemaakt met daarin spullen die de kinderen hebben verzameld op het strand. Het is geïnspireerd op de Shimenawa, een traditionele Japanse decoratie, die vaak ter bescherming opgehangen wordt nabij een heilige of ‘pure’ locatie.
Bekijk hier alle kunstwerken en download de route
“Kinderen zijn enorm fanatiek in het rapen. Ze zijn vaak verbaasd over wat ze tegenkomen en hebben geleerd hoe belangrijk het is dat te verzamelen.“ – Joyce Korver, NME Beverwijk/Heemskerk
Mogelijkheden tot uitbreiding langs de hele Nederlandse kust?
De gemeenten Zandvoort, Velsen, Beverwijk en Heemskerk zijn niet de enige met afval- of jutkunst. Langs de hele Nederlandse kust zijn initiatieven die aangespoeld materiaal gebruiken voor kunstwerken om nog meer mensen bewust te maken van de uitdaging die we met zijn allen zijn aangegaan om de zeeën schoner te maken en schoon te houden. Andere voorbeelden zijn de Doe Mee Verlos de Zee kunstwerken op Vlieland, een enorme krab in Castricum, jutkunst in Bergen en een installatie in Egmond aan Zee. Het Pollution Art Festival is na het eerste initiatief vanuit gemeente Beverwijk in 2 jaar tijd uitgegroeid tot 4 deelnemende gemeenten. Doe je in 2021 ook mee het festival te laten groeien langs de hele Nederlandse kust?
“Met de Pollution Art objecten langs de stranden, gemaakt door kunstenaars veelal in samenwerking met leerlingen van basisscholen, wordt de bezoeker attent gemaakt op het belang van schone stranden en zee.” – Hanneke Niele, wethouder gemeente Beverwijk
