Belgische vissers omarmen Fishing for Litter

Op 14 augustus werd in Zeebrugge het kick-off event voor Fishing for Litter België gehouden. (Bekijk het filmpje hier). Meer dan twee derde van de Belgische visserijvloot brengt in het kader van Fishing for Litter afval van zee aan land. Met de nieuwe Havenontvangstrichtlijn vraagt Europa de lidstaten om in iedere vissershaven een voorziening te treffen zodat vissers opgevist afval kosteloos af kunnen geven. In België gaat dat om Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort.

Samenwerking
KIMO Nederland België is al langer betrokken bij het bekendmaken van Fishing for Litter in België. De afgelopen twee jaar hebben we regelmatig contact met de Federale Overheid en de Vlaamse Visserijcoöperatie (VVC Equipment). Wij zijn erg blij dat de Redercentrale Fishing for Litter samen met VVC Equipment een nieuwe impuls geeft.

Nederlandse vissers, vissen ander andere in Belgische, Britse en Deense wateren. Zo gebeurt het dat ook Belgische vissers in Nederlandse wateren vissen. Er werden inmiddels big bags uit België geland in onder andere Vlissingen en Harlingen. Voor de toekomst kijken we daarom naar de mogelijkheden om de Belgische haven(s) op te nemen in het afvalspoorboekje en de Fishing for Litter-HUB. Zo kunnen we op een gemakkelijke manier kennis delen en laten zien waar vissers met de volle big bags terecht kunnen.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Fishing for Litter in België: de communicatie tussen de vissers onderling loopt voor een groot deel via facebook FishingForLitterBelgie.

Nieuwsvermeldingen:
Artikel in Visserijnieuws (17 augustus 2019)
VRT Nieuws (met filmpje) (14 augustus 2019)
Redercentrale (14 augustus 2019)

BACK