Ballonnen slecht voor het zeemilieu

Het oplaten van ballonnen is natuurlijk heel feestelijk, kleurrijk en geweldig voor kinderen. Maar er zit een keerzijde aan deze oplatingen, die rechtstreeks invloed hebben op ons zeemilieu. Latex ballonnen blijven lang in het milieu aanwezig, minimaal een jaar, en de plastic koordjes veel langer. Er worden per jaar naar inschatting 1 miljoen ballonnen opgelaten in Nederland (Bron: TNO – Verdiepend onderzoek ballonnen in het mariene milieu, 2016). De schatting is dat 26% (ongeveer 260,000) daarvan in zee terecht komen. 37% van de ballonnen komt in Duitsland terecht, 23% in de Noordzee.

Vanwege hun aantal en de tijdsduur van aanwezigheid staan ballonnen in de Top 5 van meest gevonden items op de Nederlandse Noordzeekust:

  • Gemiddeld liggen er 12 ballonnen per 100 meter strand
  • Ballonnen behoren tot de top vijf meest dodelijke afvalitems
  • Dieren kunnen verstrikt raken in de ballonlinten en daardoor sterven;
  • Dieren zien ballonresten aan voor voedsel wat hun maagdarmstelsel kan blokkeren waardoor ze omkomen van de honger.

Dat is de reden dat KIMO International een resolutie heeft aangenomen om het massaal oplaten van ballonnen tegen te gaan. Zie voor meer informatie hierover: Balloon Release Resolution_final.

Ook KIMO Nederland en België maakt zich met haar partners sterk om feesten feestelijk te laten verlopen, maar ballonnen in aantallen te beperken. Het zou geweldig zijn als hiervoor een mooi alternatief kwam.

.Ballontouwtjes_Mike

Foto: Ballontouwtjes naast ander afval op het strand van IJmuiden

BACK