KIMO - Dag van de Garnaal 390x900

Nederlandse havens op stoom wat afval betreft

De partners van de Green Deal Visserij voor een Schone Zee zetten zich gezamenlijk in voor het opruimen van afval uit zee en het voorkomen dat er nieuw afval bij komt. Aan wal wordt pas echt zichtbaar hoeveel werk er verzet wordt. Lees hieronder wat er de afgelopen maanden is gebeurd in de havens Lauwersoog, Den Helder en IJmuiden.

Lauwersoog
Op 11 mei was de Dag van de Garnaal. Samen met Sarah Verroen, presenteerde KIMO een stand waar bezoekers meer informatie konden krijgen over de Green Deal Visserij voor een Schone Zee, Fishing for Litter en de afhandeling van de containerramp. Er was zelfs een heuse containerdisco! Deze was geplaatst in de buurt van de kotter van Sander Meijer (NG-21) die voor de gelegenheid vier goed gevulde bigbags op de kade had geplaatst. De ‘oogst’ van 1 week! Ook werd tijdens de Dag van de Garnaal het afvalspoorboekje van Lauwersoog gelanceerd. Bijna alle Nederlandse havens hebben nu een afvalspoorboekje.

Den Helder
In de haven van Den Helder was regelmatig spraken van sluikstort in de container van Fishing for Litter door mensen uit de stad of zelfs vissers. Er is toen besloten de container binnen de hekken van de beveiligde kade te plaatsen. Dit bleek enigszins te helpen maar resulteerde weer in verwarring door de offshore die containers laat plaatsen op afroep. De Fishing for Litter container werd als gevolg regelmatig aangezien als ‘normale’ container waardoor er ook ander afval gestort werd. Op 26 juni kwamen we met een groep Green Deal partners bij elkaar en een oplossing was snel bedacht: een magneetbord met de tekst: Passively Fished Waste, No Marpol Annex V, logo’s en een verwijzing naar de website visserijvooreenschonezee.nl. Door uitvoering als magneetbord is deze gemakkelijk te wisselen als de container gewisseld wordt. We kijken uit naar de resultaten!KIMO- magneetbord Den HelderIJmuiden
In IJmuiden wordt de visser gevraagd om zich te melden als ze afval willen afgeven. Dit kan met een telefoontje aan de havendienst of door de havendienst op te roepen op kanaal 21. Wanneer een visser vergeet dit te doen, of wanneer er niet direct gehandeld kan worden, blijft afval een tijdje op de kade staan. Op 12 juli kwamen verschillende partners van de Green Deal samen om met behulp van Strategic Doing oplossingen te bedenken om het afvalbeheer in IJmuiden te verbeteren. Er zijn volop uitdagingen: wanneer er containers op de kade worden geplaatst, worden deze gevuld met afval dat van heel IJmuiden komt, het ophalen van afval door de havendienst gebeurt alleen door de week tussen 7:00 en 16:00. Er werd een brainstormsessie gehouden en we hopen spoedig samen met de vissers tot oplossingen te komen.
KIMO - IJmuiden

BACK