Terschelling netten1 900x390

Gratis aangeboden: 10 kuub gejut netwerk

Er staat een stevige noordwestenwind. De zee schuimt en de lange golven raken bijna tot aan de duinvoet. Je hebt de wekker gezet om als één van de eerste jutters op het strand te staan. Naast een paar prachtige planken, strandspeelgoed en een losgeslagen boei vindt je een stuk visnet. Je besluit het mee te nemen. Misschien komt het later nog eens van pas.

“Terschelling heeft ruim 30 kilometer strand. Gelegen langs een drukke vaarroute, spoelt er regelmatig wat aan” vertelt Milieujutter Jan-Boy Bosma. De Milieujutter verzamelde samen met andere vrijwilligers sinds 2008 in 10 jaar tijd wel 134.800 kilo afval van het strand. “Zwerfvuil is vervuilend, verdwijnt onder het zand of spoelt met vloed weer terug in zee. Het leven in en rond de zee heeft hier last van”, aldus Bosma.

10 kuub waardevol materiaal
Een groot deel van de rommel is geen afval. De Milieujutter hield aangespoelde netten, touwen en pluis apart. Op 15 augustus werd een hoeveelheid van 10 kuub met een gewicht van 4800 kilo aangeboden aan het project Fishing for Litter. Binnen dit door vissers uitgevoerde project wordt opgevist afval gerecycled tot nieuwe producten. Van oud netwerk worden onder andere tapijttegels, badkleding en sokken gemaakt. De netten van de Milieujutter kunnen hierin mooi meegenomen worden. Een deel ervan wordt ingezet voor een wel heel bijzonder project.


“Het geeft een goed gevoel dat het netmateriaal dat jarenlang
verzameld is nu een goede bestemming heeft gevonden.” Jan-Boy Bosma.


Noordzee steeds schoner
Netten zijn kostbaar om te verliezen en vissers zijn bewust bezig met afval. De meeste netten die nu nog op het strand aanspoelen zijn daarom vaak meer dan 20 jaar oud. Toch verdwijnt er nog af en toe wat overboord. Dit kan bijvoorbeeld gebeurden tijdens reparaties aan het net in onstuimig weer. Veiligheid van de bemanning gaat in deze gevallen boven het milieu. Vissers die deelnemen aan Fishing for Litter nemen vooral opgevist afval van anderen mee. Jaarlijks wordt zo meer dan 300.000 kilo afval uit zee gevist. Momenteel doen wel 123 visserskotters mee. Op deze manier wordt de Noordzee schoner, maar spoelt het afval ook niet aan op de stranden.

Terschelling netten2 900x390

Fishing for Litter is een project dat gecoördineerd wordt door KIMO, de vereniging van kustgemeenten. De organisatie is niet alleen actief in Nederland, maar in bijna alle landen rond de Noordzee. Zo vormt de organisatie Europees een belangrijke partner voor milieu en milieuveiligheid. Ook gemeente Terschelling is lid van de vereniging. Na een telefoontje van Dhr. Jan Doeksen, uitvoerder van de gemeentelijke buitendienst waren de afspraken daarom snel gemaakt.


Ook burgermeester van Terschelling dhr. Bert Wassink is fervent jutter.
“Regelmatig doe ik een rondje langs de jachthaven en dijk. Ik ben dan aan het ploggen,
een trend waarbij je bij tijdens het hardlopen afval verzameld.”

Oude netten worden sleutelhangers
Jutters houden vrijwillig de stranden schoon en ook vissers krijgen geen vergoeding voor het schoonmaken van de zeebodem. Stichting Juttersgeluk, die werkt met mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt, heeft een speciale methode ontwikkeld om van het oude netmateriaal sleutelhangers te maken. Deze worden vervolgens cadeau gedaan aan vissers, partners en vrijwilligers. Op deze manier wordt het milieu schoner, helpen we een bijzondere doelgroep aan het werk en kunnen we iets teruggeven aan de talloze vrijwilligers.

Terschelling netten 900x390

BACK